Jemy sezonowe warzywa i wzmacniamy odporność przed zimą.
Jemy sezonowe warzywa i wzmacniamy odporność przed zimą.
W drugiej połowie listopada realizowano blok tematyczny poświęcony tematyce spożywania sezonowych warzyw i owoców oraz wzmacnianiu odporności przed zimą.
Podczas pierwszych zajęć dzieciom uświadomiono , że jesienią w Polsce dostępnych jest wiele owoców i warzyw sezonowych min.: jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, papryka i kapusta. Dzieci dowiedziały się że polskie owoce i warzywa są zdrowsze, ponieważ dojrzewają na miejscu i nie wymagają konserwantów, aby pokonać długą drogę podczas transportu. Przypomniano o ich wartościach odżywczych z uwagi na zawarte w nich minerały i witaminy. Dzieci samodzielnie wykonały szaszłyki owocowe , które zjadły na podwieczorek.
W czasie kolejnych zajęć z przedszkolakami poznały sposoby radzenia sobie z przeziębieniami oraz zapobiegania im poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Dowiedziały się, że jesienią , gdy na dworze robi się coraz chłodniej warto zadbać o to , by w codziennym jadłospisie pojawiły się tzw. produkty rozgrzewające organizm.
Opracowała Renata Kamińska